Hoe gaat het?

apoc01

Hoe gaat het?
– Het gaat en ik ga mee
Hoe gaat het?
-De natuur is onophoudelijk in beweging, alles verandert. Het is moeilijk een houvast te vinden.
Hoe gaat het?
-Niet alleen is alles voortdurend aan verandering onderhevig, bovendien geven de menselijke zintuigen slechts vage en heel beperkte om niet te zeggen verkeerde informatie omtrent de omstandigheden. Met andere woorden: ik verkeer midden in een storm zonder radar en kompas.
Hoe gaat het?
-De meest strategische positie is vormeloosheid, dan is men overal en nergens. Het is duidelijk dat geboren worden of het aannemen van een levensvorm geen strategische positie is, men is onophoudelijk kwetsbaar. Dit wordt ook wel de menselijke toestand genoemd. Posities veranderen altijd, elk moment kan zich een nieuwe dreiging voordoen. Het leven is een tocht door een vreemd en vijandig land, een gevaarlijke doortocht van de veiligheid van het ene niets naar het andere…

18000_1347750275.original
Hoe gaat het?
-Het levenloze was er eerder dan het levende en volgens een theorie van Freud streeft al het organische ernaar om weer terug te keren naar de oorspronkelijke anorganische toestand. Alles wat leeft zou willen ontsnappen aan het voortdurende blootgesteld zijn aan de veranderingen en onrust die het leven kenmerkt, alles wat leeft zoekt verlossing in verstening, in de rust van steen. Een heel geloofwaardige theorie niet? Is het ook niet heel vanzelfsprekend dat zo’n kwetsbaar wezen als de mens dat zo makkelijk tot ontbinding overgaat dezelfde onkwetsbaarheid en krachtige samenhang zou willen bezitten als steen? Eigenlijk is deze doodsdrift-theorie, die Freud tegen de achtergrond van de massaslachtingen van de Eerste Wereldoorlog ontwierp, een prachtig conceptueel kunstwerk dat ongetwijfeld de meeste beeldhouwers zal aanspreken.
Hoe gaat het?
-Ik ben een kind van het Westen. De essentie van het westerse denken is: weltschmerz, ontevredenheid over de natuur en onszelf, je lot en de wereld niet kunnen en willen aanvaarden maar altijd willen verbeteren…altijd protesteren tegen de omstandigheden…
Hoe gaat het?
Als je de illusie van een vreedzaam bestaan en het waanidee dat je gelukkig moet zijn hebt laten varen… en er ook niet voortdurend bij stilstaat dat je in één moment alles kunt verliezen gaat het wel.
Hoe gaat het?
-Het gaat er niet om te slagen, het gaat er om dat wij straks alles hebben gedaan wat binnen onze mogelijkheden lag, vooral in ethisch opzicht, dat maakt het sterven iets draaglijker.
Hoe gaat het?
-Om met Epictetus te spreken: ik ben een kleine ziel die een lijk meezeult.
Hoe gaat het?
-Verdomme…hou op! Als het onfatsoenlijk is om dat te vragen aan een stervende is het dan wel fatsoenlijk om dat te vragen aan een sterveling?

Raub-der-Sabinerinnen-170-x-220-2015  

Tekst: R. Ormeling Meertvcolumn 2003

Schilderijen van boven naar beneden

Ludwig Meidner Apocalyptisches Landschaft 1913

Adam Cvijanovic Imaginary Studio With Deer, 2012, oil on canvas, 16×20 inches

Ulf Puder  Raub der Sabinerinnen, 2015, oil on canvas, 170 x 220

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s