Rusland won wel Army Games

1044275186

RUSLAND WON WEL ARMY GAMES

“Wij zijn een zegevierend volk. Het zit in onze genen,” zei Vladimir Poetin in februari 2012 tijdens een verkiezingsspeech vlak voordat hij voor de derde maal tot president werd gekozen. Als je genetisch superieur bent waarom dan toch in 2014 een staatsgeleid dopingprogramma rond de Winterspelen in Sotchi? Hoewel,  die aanklacht was slechts een westers complot om het moederland in diskrediet te brengen, volgens veel Russen. Met lede ogen moesten zij aanzien dat 102 van hun sporters van deelname in Rio werden uitgesloten. Zodat hun land uiteindelijk maar vierde werd in het medailleklassement. Met slechts de helft van het door de VS behaalde eremetaal.

1043898123

Nu kreeg de gekrenkte nationale trots een kleine opsteker dankzij de International Army Games die ongeveer gelijktijdig met de Olympische Spelen werden gehouden in Moskou en Kazachstan. Meer dan 3000 soldaten uit 22 landen– Rusland, Kazachstan, Belarus, China, Venezuela, Egypte, Iran, Azerbeidzjan, Tadzjikistan, Angola, Zimbabwe, Armenië, Kyrgistan, Nicaragua, Marokko, Vietnam, Mongolië, Koeweit India, Zuid-Afrika, Servië en ja zelfs EU-lid en NAVO-partner Griekenland– streden in 23 competities ter land, water en lucht. Ondermeer in de onderdelen tankbiathlon (heuvel op en af, door water en dan schieten op een target), luchtbombardementen, luchtafweergeschut, sniperwedstrijd en veldkeuken. Het Russische machtsvertoon was overweldigend: 20 gouden medailles en daarmee ook de landencup. Een militaire pleister op de Rio-wonde en extra pr voor de Russische wapenindustrie.

hh-58518942    

Dat laatste geldt ook voor de pas geopende ’Kalasjnikov Boutique’ in de terminal van luchthaven Moskou Sjeremetjevo, waar de reiziger als aandenken een namaak AK-47 en camouflagekleding kan kopen. Of neem het in juni 2015 door Poetin zelf geopende Patriot Park even buiten Moskou: een militair Disneyland waar je met je hele oorlogszuchtige familie plezier kan beleven. Kinderen kunnen er op tanks klauteren, met granaatwerpers spelen en Buk-raketsystemen bewonderen, van dezelfde soort waarmee hoogstwaarschijnlijk vlucht MH-17 werd neergehaald. Want de echte reclame voor Russische wapens vindt natuurlijke plaats op de reële slagvelden van Oost-Oekraine en Syrié. In juli 2014 bijvoorbeeld, tijdens de slag om Zelenopillya, vernietigden Russische artillerie salvo’s, ook wel ‘stalen regen’ genoemd, in enkele minuten bijna twee Oekraiense gemechaniseerde bataljons. Een andere demonstratie vond op 18 augustus jl plaats: Russische oorlogsschepen vuurden opieuw Kalibr kruisraketten af op doelen in Syrié.

http _mashable.com_wp-content_uploads_2015_06_FEV_5828

Hoewel de Russische economie zich in een recessie bevindt, vooral door dalende olieprijzen en een schromelijk gebrek aan economische diversificatie, wordt niet op het militaire budget maar op pensioenen, onderwijs, wetenschap en gezondheidszorg gekort. De natie dient zich immers te laten gelden als wereldmacht. De krenking die de instorting van de Sowjetunie inhield moet en zal ongedaan gemaakt. En dat terwijl de Russische schrijver Alexander Solzjenitsyn in 1973 in een essay schreef: ‘Geen land leed in de 20e eeuw zo als ons land dat binnen zijn eigen grenzen miljoenen mensen heeft vernietigd en dat boven het aantal dat verloren ging in de wereldoorlogen. Geen land in de moderne geschiedenis heeft zo’n destructie ervaren.[….] En er zou nooit sprake geweest van zo’n beangstigende hoeveelheid slachtoffers als zij alleen hadden geleden door toedoen van anderen: wij allen, ieder van ons, Rusland zelf, waren de noodzakelijke medeplichtigen..’

57aa6035c36188ec6a8b457e   syrianboy1Army Games                                                        Omran Daqneesh in Aleppo

Helaas is Solzjenitsyns inzicht voor veel Russen nog steeds te pijnlijk, in ieder geval voor Poetin. Er móet gewonnen worden: de restauratie van het Russische imperium heiligt alle middelen. Zoals Poetin de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny zodanig bombardeerde dat de destructie groter was dan in enige andere Europese stad sinds WO II, zo wordt nu Aleppo met de grond gelijk gemaakt. Al in maart stelde Amnesty International dat de Russische en Syrische luchtmacht opzettelijk en systematisch ziekenhuizen en andere medische faciliteiten bestoken. Een flagrante schending van het internationale humanitaire recht, een oorlogsmisdaad. Artsen zonder Grenzen, het Internationale Rode Kruis en Unicef lieten zich de afgelopen weken in vergelijkbare bewoordingen uit. Maar ook dat wordt door het Kremlin en de door haar vrijwel volledig beheerste media weggewuifd als louter leugens. Immers het Westen is er slechts op uit om Rusland te ondermijnen en krenken. Blijkbaar wordt dit door vele Russische tv-kijkers geloofd. Terwijl in democratische ogen toch niemand zo het Russische volk krenkt als degene die het eerlijke verkiezingen, een rechtstaat en een vrije pers onthoudt.

Gary Kasparov, oud-wereldkampioen schaken en mensenrechtenactivist is inmiddels Rusland ontvlucht. Zijn 78-jarige moeder die opgroeide onder Stalin woont nog in Moskou. ‘Elke dag neemt ze kennis van de huidige hersenspoelende propaganda. Ze vertelde me dat de sovjetpropaganda tenminste nog elementen van een hoopvolle toekomst bevatte maar dat Poetins propaganda louter giftig is. Niets dan een doodscultus,’ zei hij onlangs in een CNN-interview.

5184

In  de afgelopen maanden zijn in verscheidene Russische steden standbeelden voor Stalin opgericht. Alsof dat al niet zorgwekkend genoeg is wordt zelfs Iwan de Verschrikkelijke (1530-84) weer van stal gehaald. Net als tijdens de Grote Vaderlandse oorlog toen Stalin  om zijn volk tegen Hitler te mobiliseren sterregisseur Sergej Eisenstein opdracht gaf het leven van de nationale aartsvader te verfilmen. Niet alleen verenigde Iwan als eerste de verspreide vorstendommen tot een machtige staat, ook kroonde hij zich als eerste tot tsaar. Zijn bijnaam dankte hij vooral aan zijn lange terreurcampagne tegen zowel de adel als de bevolking en aan het feit dat hij zijn eigen zoon vermoordde. Ondanks lokale protesten dreigt ook hij nu, en dat voor het eerst in Rusland, met een standbeeld te worden geëerd, namelijk in Oryol een stad met 320.000 inwoners ten zuiden van Moskou. Hoewel Iwan in 1569 de metropoliet van Moskou liet wurgen, heeft zelfs het huidige hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk, patriarch Kirill, het monument zijn zegen gegeven.

635908645757877879-AP-Russia-Patriarch-s-Mission

Eigenlijk niet vreemd wanneer je bedenkt dat Kirill het ook nooit over de circa 300.000 geestelijken heeft die sinds 1917 in naam van het sovjetatheisme zijn vermoord. En evenmin over het feit dat kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders tot aan het eind van de tachtiger jaren door de KGB werden gerekutreerd en gecontroleerd. Van een zuivering is in de Orthodoxe Kerk na het einde van de Sowjetunie geen sprake geweest. Integendeel het pact tussen het Kremlin en de kerk wordt almaar inniger. Beide vinden elkaar in een gemeenschappelijke afkeer van de verdorven westerse liberale democratie en een belijdenis van het nieuwe imperialistische nationalisme. Orthodoxe geestelijken demonstreerden vóór een Russische interventie in Oost-Oekraine en over het stelselmatig bombarderen van ziekenhuizen in Syrië zal men patriarch Kirill niet horen.

Rogier Ormeling (1 september Nederlands Dagblad)

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s