Poetin kan onze vriend niet zijn

 

ows_148167128052390

POETIN KAN ONZE VRIEND NIET ZIJN  (tekst Nederlands Dagblad 2 januari 2017)

’Rusland wil geen confrontatie met wie dan ook. We kunnen het niet gebruiken. We zoeken geen vijanden en hebben die ook nooit gezocht. We hebben vrienden nodig.’ Zo zei Poetin op 1 december tijdens zijn jaarlijkse toespraak tot de Russische natie. Ondertussen waren Russische vliegtuigen bezig om Aleppo met de grond gelijk te maken. Je moet immers wel heel blind zijn om niet te zien dat Poetin geen middel schuwt om het Russische imperiale rijk te herstellen en de ’decadente’ liberale democratieën te destabiliseren. Al in maart stelde Amnesty International dat de Russische en Syrische luchtmacht opzettelijk en systematisch ziekenhuizen en andere medische faciliteiten bestoken. Een flagrante schending van het internationale humanitaire recht, een oorlogsmisdaad. Artsen zonder Grenzen, het Internationale Rode Kruis en Unicef lieten zich in vergelijkbare bewoordingen uit.

Al jarenlang laten de door het Kremlin gecontroleerde massamedia, en dat dag in dag uit, een parade van buitenlandse en binnenlandse vijanden voorbij trekken die er op uit zouden zijn Rusland te ondermijnen. Dat slachtofferige verhaal vormde en vormt de rechtvaardiging voor Poetins agressieve imperialistische beleid in Tsjetsjenië, Georgië, Oekraine en elders. De rechtvaardiging ook voor zijn ontmanteling van democratie en rechtstaat, de lawine aan repressieve wetten die vooral sinds 2012 door de Doema zijn gejaagd. Poetin heeft vijanden nodig om aan de macht te blijven. Als ze er niet zijn dan creërt hij die. Het Russische volk dient immers te geloven dat de zwakke economie niet te wijten is aan een eenzijdige afhankelijkheid van olie en gasprijzen maar aan het vijandige Westen en dat hij daarom onmisbaar is.

Na de annexatie van de Krim verklaarde de Russische historicus Nikita Petrov van mensenrechtenorganisatie Memorial: ’Poetin staat in traditie van Lenin en Stalin. Hij denkt in vijanden. Dat is de KGB-er in hem.’  De Nederlandse historica en specialist in de Internationale Betrekkingen Laurien Crump vindt echter dat Poetins oproep tot dialoog serieus dient te worden genomen. ’Het lijkt alsof Poetin zich de huidige NAVO-doctrine van een sterke defensie gekoppeld aan een betekenisvolle dialoog heeft eigen gemaakt’, schreef ze op 13 december in een opiniestuk in de NRC.

Je zou echter evengoed kunnen stellen dat Poetin al jaren een strategie hanteert die uit de keuken van vadertje Stalin afkomstig is. Stalin droeg er immers nauwlettend zorg voor altijd het tegenovergestelde te zeggen van wat hij deed en het tegenovergestelde te doen van wat hij zei. Een verzoenende toon ging steevast gepaard met een hardere opstelling of andersom: een matiging in de buitenlandse politiek ging onveranderlijk hand in hand met een radicale zuivering in de Communistische partij. Laurien Crump besloot haar betoog met: ‘Als wij Poetin geen plek aan de Europese onderhandelingstafel geven zal hij op andere manieren Ruslands plek op het wereldtoneel claimen[..] Ook wij hebben vrienden nodig.’

Alsof Poetin Europa’s vriend zou kunnen zijn. Van een gefragmenteerd Europa ja, waarin de diverse landen tegen elkaar kunnen worden uitgespeeld. Terwijl Poetin zich lang beklaagde over het feit dat het Westen haar politieke model naar Rusland wilde exporteren blijken zijn cyberspionnen de Amerikaanse verkiezingen te hebben gemanipuleerd. Wat de inbraak in de computers van het Democratisch Nationale Comité en Hillary Clintons campagnemanager John Podesta en de eindeloze stroom van gelekte emails via Wikileaks precies voor invloed hadden op de kiezer zullen we nooit weten. Maar waren er niet slechts enkele tienduizenden stemmen in vier Rust Belt staten nodig om de balans ten gunste van Donald Trump te doen doorslaan? Was hier soms geen sprake van een ongeëvenaarde aanval op het fundament van de Amerikaanse democratie? Het Kremlin heeft bovendien zijn aloude specialiteit: de verspreiding van nepnieuws en desinformatie, op succesvolle wijze naar het westen geëxporteerd. (Volgens Oxford Dictionairies is post-truth het woord van het jaar 2016, noem het post-pravda of gewoon pravda.) Gevreesd wordt dat een zelfde scenario zich rondom de Duitse verkiezingen gaat afspelen. Tegelijk lijkt het of een toenemend aantal Europeanen aan een soort Stockholm syndroom lijdt, het verschijnsel dat de gegijzelde sympathie voor de gijzelnemer krijgt. Zodra Poetin het geringste toenaderingsgebaar maakt staan Europeanen in de rij om de Russische beer te omhelzen.

Zoals eerder de Hongaarse premier Viktor Orban. Onlangs meldde de Hongaarse inlichtingendienst echter dat Russische diplomaten openlijk hadden deelgenomen aan paramilitaire trainingsoefeningen met het Hongaarse Nationaal Front. Een lid van deze neo-nazi groep stond reeds bekend vanwege zijn website waarop hij pro-Kremlin propaganda verspreidde. Hongaarse media publiceerden inmiddels emails waarin de groep mogelijke financiering vanuit Moskou bespreekt. ’Terwijl Orban zich als geen ander jegens EU-sancties tegen Rusland verzette lijken Poetins veiligheidsdiensen dus ondertussen extremistische alternatieven te steunen,’ stelde de Washington Post op 1 december in een hoofdredactioneel artikel. Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig. Natuurlijk is het van groot belang dat Europa en Rusland in gesprek blijven. Met name in de NAVO-Rusland Raad waar veiligheidskwesties aan de orde moeten worden gesteld. Dat kan in een vriendschappelijke sfeer maar wel in de wetenschap dat Rusland zolang het een mondiale cyber- en informatie oorlog tegen de democratie voert nooit onze vriend kan zijn

Rogier Ormeling (opinie Nederlands Dagblad)

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s