Luister eens naar een Russische Democraat

95311_2 Elena Milashina

’Rusland kan best een bondgenoot zijn op het gebied van handel en investeringen, in de strijd tegen IS. Maar alleen als we precies weten wat de bondgenoot precies wil en in zijn schild voert.’ Zo betoogde hoogleraar geschiedenis internationale betrekkingen Beatrice de Graaf in de NRC d.dato 14 januari.                                                                                        Wellicht is zij niet op de hoogte van de conclusies van Elena Milashina,                           onderzoeksjournaliste van Novaya Gazeta–een van de laatste onafhankelijke Russische kranten– die met gevaar voor eigen leven het werk van haar vermoorde collega’s Anna Politkovskaja en Natalja Estimirova voortzet.  Na intensieve research in de noordelijke Kaukasus concludeerde zij in 2015 dat de Russische geheime dienst de jihadistenstroom naar Syrië en dus de IS-rekrutering faciliteerde. Zo verschafte de FSB de jihadi’s ondermeer paspoorten en regelde hun reis via Turkije. Oleg Kalugin, voormalig KGB-chef die inmiddels in de VS woont vertelde nieuwswebsite The Daily Beast er behoorlijk zeker van te zijn dat Milashina’s conclusie terecht is. De achterliggende FSB-gedachte lag ook voor de hand: liever terroristen die de boel opblazen in Syrië dan in Rusland. Het beleid wierp zijn vruchten af want volgens Human Rights Watch halveerde het aantal terroristische aanslagen in de Kaukasische regio. Bovendien konden Assad en zijn Russische bondgenoot nu de Syrische opstand betitelen als bovenal een terroristische IS-affaire. Een zelfde strategie werd reeds gehanteerd in de jaren negentig door de Russische militaire inlichtingendienst GRo in Tsjetsjenië, waar men extremisten steunde teneinde de gematigde seculiere separatisten te compromitteren.

Rusland als bondgenoot in de strijd tegen het terrorisme was tot op heden vooral een hardnekkige mythe. Sinds 9/11 bleken de Russen amper bereid om inlichtingen met de Amerikanen te delen, ook niet na de Boston-marathon aanslag door de Tsjetsjeense broers Tsarnajev. Tijdens zijn benoemingshoorzitting in de Amerikaanse senaat stelde de nieuwe CIA-directeur Mike Pompeo dat Rusland niet alleen Europa bedreigt maar ook niets doet om IS te verslaan in Irak en Syrië. Toch zal Poetin best bereid zijn tot bombardementen op IS-stellingen wanneer in ruil daarvoor de Krim-annexatie wordt erkend. Voor geopolitiek kwartetten in de geest van de Yalta-conferentie in 1945 toen Europa in invloedssferen werd verdeeld blijken ook Donald Trump en de Graaf wel te voelen. Al stelt de laatste wel de voorwaarde dat we precies weten wat de nieuwe Russische bondgenoot precies in zijn schild voert. Weinig regeringsgebouwen zijn echter zo ontransparant als het Kremlin. De bijnamen die in het verleden werden gebruikt voor de bewoners- de mysterieuze gastheer, de ondoordringbare persoonlijkheid, de sfinx, het enigma– zijn ook van toepassing op de huidige bewoner. En wellicht nog meer, want terwijl in de Sovjet-Unie de communistische partij de macht bezat, is die nu in handen van KGB-ers. Immers zoals Poetin eens opmerkte: oud-KGB-ers bestaan niet. Als geen ander op het wereldtoneel verstaat hij het spel van de gepersonaliseerde macht die zich niet laat binden door de wet, aan niemand verantwoording aflegt, zich in nevelen hult en onvoorspelbaar blijft. Aan Beatrice de Graafs voorwaarde zal dan ook niet worden voldaan, ze zal nooit weten wat de huidige Kremlinbewoner precies in zijn schild voert. Zelfs zijn naaste loyalisten slagen daar niet in en blijken telkens voor verassingen gesteld. Duidelijk is wel dat de 45e president van de VS zeer van Poetins machtsvertoon gecharmeerd is en ook de essentie ervan heeft begrepen. Zo heeft Trump al meerdere malen gezegd dat hij onvoorspelbaar wil zijn.

18bbaae6-2fcf-4b46-b514-54142e4f0a38

Maar laten die Nederlanders die zich zo op hun democratische borst kloppen maar tegelijk menen dat de Oekraine tot de Russische invloedssfeer behoort eens luisteren naar Russische democraten. Dissidenten die voortdurend de lange armen van het Kremlin ondervinden en al jarenlang hun leven op het spel zetten voor waarden die men in het Westen vanzelfsprekend acht. Neem de moedige, jonge en charismatische oppositieleider Ilja Jasjin wiens collega en vriend Boris Nemtsov vlak voor het Kremlin werd doodgeschoten. In een CNN-interview op 16 januari vertelde Jasjin dat zijn email eerder werd gehackt en op internet geplaatst. Hij is er dan ook van overtuigd dat Poetin zich met dezelfde hybride methoden die hij jarenlang tegen de Russische oppositie gebuikte in de Amerikaanse verkiezingen heeft gemengd. Bovendien waarschuwde hij voor een compromis met Poetin, indien dit zou betekenen dat Europa accepteert dat hij weer controle over Oekraine krijgt: ’Als hij niet gestopt wordt in de Oekraine zal dat grote schade aan Europa en haar veiligheidsstructuur toebrengen. Dan volgen de Baltische staten. Poetin is een zeer gevaarlijk persoon en zijn regime is dat ook, daarvoor moet je je ogen niet sluiten.’

Rogier Ormeling (18-01-2017)

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s