Wilders op Patriottisme les in Rusland

WILDERS OP PATRIOTTISME LES IN RUSLAND (Nederlands Dagblad)

Zowel Geert Wilders als het Kremlin zullen zich hebben verkneukeld over de timing. Een dag nadat minister van Buitenlandse Zaken Zijlstra aftrad vanwege een leugen over een fictieve ontmoeting met president Poetin, nodigde het Russische parlement Wilders uit. Reeds in november vertelde hij tijdens een bezoek aan de Russische ambassade dat hij naar Moskou wilde. Om ‘tegenwicht te bieden aan de hysterische russofobie die her en der heerst.” Immers ‘Rusland is onze bondgenoot in de strijd tegen het terrorisme.’

Blijkbaar acht Wilders het geen beletsel dat er sinds Poetin in 2000 als president aantrad al lang geen sprake meer is van vrije en faire verkiezingen. Kritische opponenten ondervonden grote hinder bij hun publieke bijeenkomsten, kregen geen gelijke toegang tot de media, werden als nationale verraders bestempeld, op dubieuze gronden gecriminaliseerd en dus uitgesloten van de kandidatenlijst, of zelfs vermoord. Tijdens verkiezingsdagen reden Poetin-aanhangers van het ene stembureau naar het andere en propten met vooraf ingevulde kiesbiljetten stembussen vol. Voor de zekerheid werd tenslotte ook de uitslag gemanipuleerd.

   Yevgenia Albats

Zodoende is de Doema van dissonante geluiden gezuiverd. Poetins partij Verenigd Rusland geniet steevast een comfortabele meerderheid terwijl de andere partijen bovendien slechts fungeren als schijn- oftewel Potemkinoppositie. De Russische onderzoeksjournaliste Yevgenia Albats spreekt dan ook van ”een conglomeraat van mensen die zichzelf volksvertegenwoordigers noemen, wat ze niet zijn.” Kortom: een nepparlement. Al reserveert Wilders die benaming slechts voor de Tweede Kamer.

Volodin

“Als Poetin er is, dan ook Rusland. Geen Poetin dan ook geen Rusland”’ zo sprak de huidige Doema-voorzitter Vyacheslav Volodin in 2014. Anders gezegd: inplaats van waakhond van de democratie is de Doema slechts een schoothond van het Kremlin. Zo bleek uit de stortvloed van uiterst repressieve wetten die Russische burgers moeten transformeren tot gedweeë patriottistische onderdanen. Neem bijvoorbeeld de nagenoeg onbetaalbare boetes op deelname aan ongeautoriseerde demonstraties of de beruchte anti-homopropaganda wet. Initiatiefneemster van laatstgenoemde wet was Doemalid Elena Mizoelina, tevens verantwoordelijk voor de decriminalisering van huiselijk geweld. Zal Wilders, die homo- en vrouwenrechten hanteert als wapens in zijn strijd tegen de islam, haar straks als bondgenote hartelijk de hand schudden?

Litvinenko op zijn sterfbed

Grote kans dat hij ook Andrej Loegovoj tegen het lijf loopt. Volgens een Britse onderzoeksrechter vergiftigde deze geheim agent in 2006 zijn naar Londen gevluchte collega en Poetin-criticus Aleksandr Litvinenko met radioactief polonium. Poetin weigerde hem echter uit te leveren en verleende hem zelfs een onderscheiding ‘wegens diensten voor het vaderland.” Loegovoj werd tevens beloond met een Doema-lidmaatschap, waardoor hij parlementaire immuniteit geniet. Als lid van het Doema-veiligheidscomité stelde hij een zwarte lijst op van Kremlinkritische websites. Ondermeer die van oppositiepoliticus Alexej Navalny, welke vervolgens door telecomwaakhond Roskomnadzor werd geblokkeerd.

Inmiddels is Navalny, op dubieuze gronden, uitgesloten van de presidentsverkiezingen op 18 maart. Toch gaat Wilders , die meent dat Nederland veel van het Russische patriottisme kan leren,van 24 februari tot 2 maart op patriottisme les. Wat het lesprogramma precies behelst is nog onduidelijk. Wellicht een bezoekje aan Patriot Park: het militaire Disneyland even buiten Moskou waar het hele gezin op tanks kan klauteren, met granaatwerpers spelen en Buk-raketinstallaties bewonderen?

Rusland bondgenoot? Volgens de gezamenlijke Amerikaanse inlichtingendiensten zaaide Rusland tijdens de presidentsverkiezingen in 2016 tweedracht en probeerde het Trump aan een overwinning te helpen. Democratisch senator Ben Cardin schreef in een recent rapport: ’Poetins regering voert een niet aflatende strijd, gericht op ondermijning van de democratische rechtstaten van Europa en de VS . Het Kremlin maakt daarbij gebruik van militaire invasies, cyberaanvallen, desinformatie, steun aan politieke randgroeperingen, energiebronnen als machtsmiddel, georganiseerde misdaad en corruptie.’ Op 13 februari stelden vijf directeuren van de inlichtingendiensten tijdens een senaatshoorzitting dat de Russische disruptiecampagne onverminderd aanhoudt. Inmiddels kwam speciale aanklager Robert Mueller met concrete aanklachten tegen 13 Russen en 3 Russische organisaties wegens inmenging in de verkiezingen van 2016.

Yekaterina Schulmann

Tien jaar geleden tijdens een eerder bezoek aan Moskou, liet Wilders zich aan de hand van een landkaart uitleggen hoe Rusland zich omsingeld voelt door de naar het oosten oprukkende NAVO. “Hier heeft Rusland een punt” zegt hij nu. Rusland is inderdaad omringd door veel andere landen, het is immers het grootste land ter wereld. Maar zou de Navo deze nucleaire supermacht werkelijk willen of durven aanvallen? Wilders lijkt het Kremlin en de Doemaleden vooral te gaan bevestigen in hun slachtofferschap. In wat de Russische politicologe Yekaterina Schulmann omschreef als een externe locus of control: de neiging om de oorzaken van de eigen situatie buiten zichzelf te zoeken.’Wat is Rusland? Rusland is iets dat wordt bedreigd door iets van buiten. Dit is een absurde visie van mensen van de geheime dienst. In werkelijkheid worden onze problemen veroorzaakt door interne factoren, zo stelde zij. Natuurlijk kan ook aan westerse inlichtingendiensten een externe locus of control worden toegeschreven. Belangrijk verschil is echter dat in Rusland de inlichtingendienst aan de macht is.

Rogier Ormeling in het Nederlands Dagblad 22-2-2018

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s