Baudet en de Duitse Kwestie

BAUDET EN DE DUITSE KWESTIE

In maart stelde Forum voor Democratie nog op haar website “‘dat de EU onhervormbaar is”‘ zodat FVD “voorstander is van NEXIT”. Dit werd echter onlangs geschrapt, in plaats daarvan staat er nu dat de partij ”voorstander is van een referendum over het EU-lidmaatschap”.

Te gast bij Jinek op 10 april met zijn Europese lijsttrekker Derk-Jan Eppink herhaalde Baudet niettemin dat hij voorstander blijft van EU-uittreding: “Wij zijn voor soevereiniteit, Nederland moet zelf kunnen beslissen over al die cruciale vragen waar politiek over moet gaan, immigratie, klimaatbeleid, de munt.’

Dat de partij onlangs niet meestemde met de PVV voor een Nexit vond Baudet logisch: ”Wij zijn niet een partij die morgen zegt, zonder daar goed over na te denken: wij gaan uit de EU, bekijk het maar.”

Blijkens ondermeer zijn overwinningsspeech na de Provinciale Staten-verkiezingen strooit Baudet graag met historische verwijzingen en citaten van Duitse filosofen als Hegel en Spengler. Over de ‘Duitse kwestie” die in de Europese geschiedenis al zo’n anderhalve eeuw een centrale rol speelt lijkt hij echter amper te hebben nagedacht, alsof die definitief tot het verleden behoort. Niet iedereen is echter vergeten welke catastrofale en bijna fatale gevolgen een agressief nationalistisch Duitsland had voor de Europese beschaving.

Ondanks het vertrouwenwekkende democratische gehalte van de naoorlogse Bondsrepubliek, de bewonderenswaardige Vergangenheitsbewältigung en de afwezigheid van nationalistische en militairistische tendenzen, rezen er na de val van de Muur dan ook begrijpelijke zorgen over de Duitse hereniging. Die werden echter grotendeels weggenomen doordat het herenigde, grote Duitsland lid werd van de NATO en de EU en later bereid bleek de harde D-mark op te geven voor de euro.

‘Duitsland bond zichzelf als Gulliver op het strand vast en vroeg de Llliputters ervoor te zorgen dat hij niet overeind kon komen, schreef Robert Kagan in The Jungle Grows Back, zijn boek over de bedreiging van de liberale wereldorde door het autoritairisme. Maar Duitsland kan altijd weer opstaan, zo voegde hij eraan toe. Al was het alleen al uit zelfverdediging omdat vele andere naties en buurlanden terugvallen in oude nationalistische patronen. En wat als de Amerikaanse veiligheidsgarantie ten aanzien van Europa minder betrouwbaar wordt? “Zij die beweren dat Europa harmonieuzer is zonder de EU hebben de geschiedenis tegen zich.”

En dat geldt niet alleen voor de relaties tussen Europese landen, ook het regionaal separatisme zal sterker opspelen. Zoals ook de Bulgaarse politicoloog Ivan Krastev onlangs stelde: ’Als het mis gaat met de EU dan zal er in veel lidstaten sprake zijn van territoriale desintegratie. ‘

Zou Nederland na een Nexit in een gefragmenteerd “Europa van naties” werkelijk soeverein zijn? Tegenover de VS die haar bondgenoten momenteel beschouwt als handelsconcurrenten op wie een overwinning moet worden behaald? Tegenover andere grootmachten als China, Rusland en een niet langer door mutti Merkel geregeerde en de EU ingekapselde oosterbuur? Tegenover de machtige techbedrijven? FvD is de partij van de renaissance, zegt Baudet. De renaissance was echter ook een tijd waarin het huidige Italië zo versplinterd was dat de stadstaten in een permanente staat van oorlog met elkaar verkeerden.

R O

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s