REPUBLIKEINEN HEBBEN GEEN RUGGEGRAAT

  Justin Amash

REPUBLIKEINEN HEBBEN GEEN RUGGEGRAAT(Volkskrant)

Samen met Bob Woodward legde Carl Bernstein in 1972 in een reeks artikelen in de Washington Post het Watergateschandaal bloot dat uitendelijk tot impeachment van president Nixon leidde. Tijdens zijn recente commentaren op het Rusland-onderzoek van speciale aanklager Robert Mueller benadrukte Bernstein echter steeds dat de echte Watergatehelden Nixons partijgenoten waren. De Republikeinse Congresleden namelijk die eisten dat de president verantwoording aflegde, die samen met Democratische collega”s onderzoek deden naar mogelijke wetsovertredingen.

Anno 2019 is een dergelijk dualisme tussen president en Republikeinse Congresleden ver te zoeken. In ruil voor ondermeer belastingverlaging voor de rijken, benoeming van conservatieve rechters en een bloeiende economie hebben zij in feite afstand gedaan van hun constitutionele parlementaire plicht om toezicht te houden op de uitvoerende macht. In plaats van haar naam waardig te betonen is de Republkeinse partij inmiddels de partij van koning Trump die zich boven de wet acht, zich onmiskenbaar beter op zijn gemak voelt in het gezelschap van autocraten en geen boodschap heeft aan controle door het Congres. Dat het Mueller-rapport de president niet vrijpleitte van belemmering van de rechtsgang behoeft volgens de Republikeinen geen nader onderzoek en verdere hoorzittingen. Republican Party first in plaats van America First.

Zelfs minister van justitie William Barr, die de conclusies van het Mueller-rapport op dubieuze wijze samenvatte en weigerde in het door de Democraten beheerste Huis van Afgevaardigden te verschijnen gedraagt zich eerder als Trumps persoonlijke advocaat. Voorzitter Jerry Nadler van de Justitiecommissie van het Huis stelt alles in het werk om de verschillende hoofdrolspelers die tegenover Mueller van Trumps obstructie van de rechtsgang getuigden voor het voetlicht van een openbare Congreszitting te laten verschijnen. Het Mueller –rapport mag dan nog steeds bovenaan staan op de bestseller paperback nonfictielijst en bovendien gratis online, slechts een kleine minderheid van de Amerikanen heeft het gelezen. Live-TV getuigenissen hebben natuurlijk een veel groter bereik en bovendien onmiddellijk impact. Verklaringen van Nixons assistenten Dean, Haldeman en Butterfield tijdens deWatergate-hoorzittingen bleken fataal voor de president. Daarvan is Trump zich zeer bewust, vandaar dat hij die openbare getuigenissen van medewerkers blokkeert door zich te beroepen op zijn executive privilege, het presidentiele recht om informatie niet vrj te geven aan het Congres of de rechter.

En toch. Op 18 mei twitterde Justin Amash, Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden namens de staat Michigan:

Hier zijn mijn vier conclusies:1.Minister van Justitie Barr heeft het Mueller-rapport opzettelijk verkeerd weergegeven. 2. President Trump heeft gedrag vertoond dat in aanmerking komt voor impeachment. 3. Partijdigheid heeft ons systeem van checks en balances uitgehold. 4.Weinig Congresleden hebben het rapport gelezen.

Vier klappen: pats, pats, pats, pats. En dat in het volle besef dat hij zich de toorn van de president, de minister van justitie, Republikeinse mede-Congresleden, partijgenoten, donoren en de hele populistische rechtse pers inclusief Fox News op de hals zou halen, zijn herverkiezing in 2020 op het spel zou zetten. Inderdaad: Trump noemde hem een loser en dadelijk meldde een Trump-aanhanger, die toegaf het Mueller-rapport niet te hebben gelezen, zich als uitdager van Amash voor de Republikeinse primaries.

’De Amerikaanse instituties zijn afhankelijk van bestuurders die zowel de regels als de geest van ons constitutioneel systeem naleven ook al is dat persoonlijk ongemakkelijk en leidt dat tot een politiek ongunstige uitkomst. Onze constitutie is brilliant en ontzagwekkend; het verdient een regering die van hetzelfde niveau is,“ zo verklaarde Amash die zich blijkbaar niet liet intimideren.

Inmiddels heeft Mueller gesproken. Hij herhaalde de conclusies uit zijn rapport–systematische Russische inmenging, onvoldoende bewijs voor samenzwering met de Trumpcampagne, wel belemmering van de rechtsgang – en stelde opnieuw dat de justitiele richtlijn hem verhinderde de president aan te klagen. “Volgens de grondwet vereist een aanklacht tegen een zittende president een ander proces dan het strafrecht,” aldus Mueller. Onmiskenbaar onderliggende boodschap: het is niet mijn taak maar die van het Congres.

Maar behalve Amash, die tijdens een town-hall meeting in Michigan door de zaal met ovationeel applaus werd verwelkomd, zijn er dus geen principiële Republikeinse Congresleden meer. Geen Republikeinse helden die zich verantwoordelijk voelen voor de protectie van de controlefunctie van het parlement. Zoals Groucho Marx zei: “Dit zijn mijn principes. En als die je niet bevallen heb ik nog wel andere.”

Rogier Ormeling Volkskrant 5 juni

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s